EFT

Çevremiz güzelliklerle dolu, peki siz bunun farkında mısınız?  Maalesef.

Zihin endişe, huzursuzluk ve bilinmeyen korkusu ile dolduğunda, bu güzellikleri fark edemiyoruz. Oysa endişe etmenin olacaklara bir faydası yok. Onlar bir şekilde gerçekleşiyor. Ama olanları değiştiremiyorsak da,  bu süreci hangi ruh haliyle yaşayacağımız bizim elimizde. Sanırım gerçek özgürlük bu olsa gerek.

Bu özgürlüğü elimize almanın yolu ise EFT. Bu yazımda size anlatacağım EFT, benzersiz bir duygusal egzersiz, hatta elimizdeki büyülü değnektir.

EFT’nin açılımı : Emotinal Freedom Techniques

: Duygusal arınma, Duygulardan Özgürleşme Tekniği

EFT, Enerji Psikolojisi Tekniğidir.

EFT, Akupunkturun iğnesiz şeklidir.

Bedenin enerji sistemi:

Bedenlerimizde,  sinirlerden oluşmuş bir elektrik ağı vardır. Kimi zaman parmak uçlarımızdan statik enerjinin boşaldığına tanık oluruz. Elimizi yaktığımızda acıyı hemen hissederiz, çünkü acı sinirlerden beyine iletilir ve acı elektrik hızında yolculuk ettiği için hemen hissedilir. 5 duyumuz ile algılanan her duyu elektrikli mesajların sürekliliğindendir.

Bedende elektrik/enerji olduğuna dair başka bir örnek, kalp (EKG) ve beyin (EEG) aktivitesinin kaydıdır.

Elektrik/enerji sistemimiz bedensel sağlığımız için çok önemlidir. Enerji akışı durduğunda ölürüz.

Bundan yaklaşık 5000-7000 yıl önce Çinliler, bedenin her tarafında akan gizli enerjileri, enerji kanallarını bulmuş ve haritalarını yapmışlar. Yaşam enerjisinin bedende bu enerji kanalları/meridyenlerle dolaştığını, en ücra bölgelerdeki hücrelere bile kılcal kanallarla ulaştığını haritalarda göstermişler. Meridyenlerdeki enerji akışı bozulduğunda o meridyene bağlı organlardaki olumsuz etkileri fark etmişlerdi.

Bu sistem Uzakdoğu Asya’daki sağlık uygulamalarının, Akupunktur, Akubasınç ve çok çeşitli diğer iyileştirme tekniklerinin temelini oluşturur.

1980’lerde Amerikalı psikiyatrist Dr.Roger Callahan su fobisi olan hastası Mary’nin meridyenleri üzerinde çalışarak o zamanki psikoterapinin sınırları dışına çıktı. Her meridyenin/enerji kanallarının başlangıç noktalarıyla çalışmaya başladı. Mide meridyeni başlangıç noktasındayken Mary’nin su korkusu yok oldu. Bu psikoterapi alanında çok uzun soluklu terapiler sonucu çok ender rastlanan bir iyileşmeydi. Dr.Callahan’ın açıklaması “Mary su korkusu  yaşadığı anda mide meridyenindeki enerji akışını bozmuştu. Meridyenlerdeki enerji dengesizliği duygusal yoğunluğa neden olur, bu yoğunluk Mary’de su korkusu olarak ortaya çıkmış. Mide meridyenindeki akış düzelince su fobisi de  yok oldu.”

Dr.Callahan’ın  buluşu olan bedendeki meridyen sistemi üzerine kurulu bu metot :

Thought Field Therapy : Düşünce Alanı Terapisi adıyla  anılmaya başlandı.

Bu terapiyi yaygınlaştırmak için yıllarca eğitimler veren Dr.Callahan’ın buluşundan 20 yıl sonra ondan eğitim alan NLP uzmanı mühendis Gary Craig , Callahan’ın tekniğini daha sadeleştirip  kolay kullanılır hale getirmiş ve adına EFT demiş. EFT terapisini Türkiye’ye getirenlerden biri olan Dr.İnci Erkin Gary Craig’in asistanları içinde. Dr.İnci Erkin, aynı zamanda benim de EFT eğitmenimdir.

EFT, çok eski iyileştirme tekniği olan Akupunkturu, Enerjilerle şifa tekniği olan Reiki’yi, Düşünce Alanı Terapisini ve NLP’nin temel kavramlarını esas olarak alır. Meridyenler üzerindeki belli merkezlere dokunarak enerjiyi harekete geçirir. Dokunulan meridyenlerdeki enerji değişince duygular da değişir.

EFT’nin ana fikri:  Bütün negatif duyguların kaynağı, bedendeki enerji sisteminde

oluşan kesintiler ve bozukluklardır.

Her negatif düşünce, bedende fiziksel ve duygusal yanıt oluşturur.

Bu duygusal yanıt, şu sıralama ile oluşur:

1. Yaşanan, tanık olunan olaylar sonucu oluşan olumsuz duygular veya hatırlanan üzücü anılar

2. Bedenin enerji sisteminde/meridyenlerde bozulmayı gerçekleştiriyor.

3. Bu bozulma sonucu kişide olumsuz duygu açığa çıkıyor.

EFT, 2. maddeki bedenin enerji sisteminde oluşan bozulma ortadan kaldırılırsa otomatik olarak 3. maddedeki olumsuz duygular da yok olacaktır diyor. Deneyin ve gerçekten yok oluşuna tanık olun.

Tüm fobiler, korkular, kayıplarla oluşan acı ve keder, huzursuzluk, endişe, sıkıntı, depresyon, suçluluk, aşk acısı, panik atak, stres, utanç, değersizlik duygusu, uykusuzluk, kafa karışıklığı, yükseklik korkusu, çeşitli hayvanlardan korku, heyecan, sınav korkusu, başarısızlık, uçak, asansör korkusu, sigara-alkol-ilaç gibi madde bağımlılıkları, kilo problemi, hastalık korkusu, ölüm korkusu gibi çok geniş bir yelpazede kullanılır EFT ve diğer tekniklerden çok daha hızlı sonuca ulaşılır. Diğer terapi tekniklerinde olduğu gibi haftalar aylar süren çalışmalar yerine, sadece 5-10 dakika içinde, hızla sonuca ulaşılır.

EFT’nin en önemli özelliklerinden birisi de, kendi kendine uygulanabilir olmasıdır. Gerekli eğitimi aldıktan sonra,  bir başkasına ihtiyaç duymadan kendi kendinize uygulayabiliyorsunuz.

Daha önceki yazılarımda da önemle üzerinde durduğum bilinçaltı kayıtlarının/programlarının temelini atan, çocuk algılamasıyla isim verilemeyen, korku, endişe gibi olumsuz duygular, geleceğimizi yönetmeye devam ediyorlar. Kayda alınmış yaşanan deneyimlerin üzerindeki duyguları temizlediğimiz zaman yaşanan olayların bizleri artık üzmediğine tanık oluruz.

Olumsuz duygulardan özgürleşmek :

Gelişmemizi ve  kapasitemizi gerçekleştirmekten alıkoyan gizli engelleri aşmamızı sağlar. Yaşama ve zihnin inanç kalıplarına esneklik getirir.

Farkındalığın arttığı bilinçli bir yaşam sunar.

Gelecek sevgi ve güvenle dolar.

Sevgiyle paylaştım,

Nevin

By Cumhur Dursun

Cumhur; Ankara doğumlu. Ziraat Yük. Mühendisi. Basketbol ve hentbol, bir zamanlar olmazsa olmazları. Askerlik sonrası Lever ile başlayan iş hayatı, devamında önemli firmalarla oluşturulmuş bir tecrübe ve bilgi denizine dönüştürmüş O'nu. Reklam oyunculuğu yaptığı günlerde, tanıştığı birinden öğrenmiş resim yazmayı ve 2003'te katıldığı bir seminerde de renklerin dünyasına düşmüş. O zamandan beridir; bazen yoğun bazen aylak, desenlerinin dünyasında. Desenlerine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdilerde yazıyor, çiziyor, fikir üretiyor, websitesi tasarlıyor. Sitelerinden soulcan.com desenleri ile ilgili, f2r.net ise konusunda bilgili yazara ev sahipliği yapan bir blog. Sevmeyi, gülmeyi, seyahat etmeyi, okumayı, söylemeyi, dinlemeyi çok seviyor.

Leave a comment