Hayatta başarının Sırrı nedir? IQ mu yoksa EQ mu?

Hayatta başarının Sırrı nedir? IQ mu yoksa EQ mu?

eq_iceberg1Bu yazının başlığını “satışta başarının sırrı nedir?” olarak yazmayı düşündüm, ancak sonrasında başarılı olmanın temelinin her işte aynı olduğunu farkettim. Bugün başarılı olmak için akıllı olmak, yüksek IQ, akademik başarı, teknik konuda çok bilgili olmak gerekli ama tüm bunlar yeterli değil, bunlar başarının sadece % 25’ini * oluşturuyor, geriye kalan % 75’ini ise EQ yani “Duygusal Zeka” seviyeniz ve sosyal beceleriniz belirliyor. Açıkçası ben de bu araştırmayı okuduğumda önceleri biraz şüpheyle bakmıştım.

Bugün iyi bir üniversiteye veya iyi bir işe girmek için [viral-lock]akademik başarı ve çalışmak gerekiyor, ama bu iş hayatında veya kariyerinizde tepelere ulaşmak için yeterli olmuyor. Amerika’da üniversiteyi oldukça yüksek bir dereceyle bitirdikten sonra, iş hayatıma ilk adım attığımda sadece çalışmanın yeterli olacağını düşünmüştüm. Çocukluğumdan beri kendine güvenen, insanlarla çabuk ilişki kurabilen , girişken, hızlı konuşan ve hızlı düşünen, yaratıcı ve sabırsız bir kişiliğim vardı. Ama insan genç olunca kişilik, ilişkiler, politik olmak, ortama uyum sağlamak, kendini ve duygularını kontrol etmek nedir bilmiyor… Şeffaf olarak (taviz vermeden) ve çok çalışarak başarılı olacağını düşünüyor. Deneyim, insanın hayatta yaptıkları hatalarının toplamı, zamanla insana herşeyi öğretiyor, yeterki kendinizi tanıyın, kendinizle barışık olun ve yaptığınız hatalardan ders alın. Kariyerimin başında gerçekten ne istediğimi bilmiyordum, “ben ne yapmak istiyordum?” Ne yapmaktan zevk alıyordum ? Başarının benim için anlamı ve değeri neydi? Hayatta ve iş hayatımda hedeflerim neydi? Bundan on sene sonra kendimi nerede görmek istiyordum?” Bu soruları sormadan her genç insan gibi bir iş seçmiştim , ne istediğimi, ne hedeflediğimi bilmeden…

Çalışma hayatında sosyal ve politik ilişkiler, takım oyunu, kişisel başarının hep önünde gidiyor, bunu kabullenmeyen kişiler bir süre sonra yalnız kalıyor ve nereye giderlerse gitsinler bir süre sonra aynı son onları bekliyor.Oysaki başarı kendi ve başkalarının duygularını okumakta ve yönetmekten geçer . Çok çalışan mı başarılı oluyor ? yoksa İnsan ilişkilerini ve duygularını yönetmesini bilenler mi daha başarılı oluyor? Bugün özellikle çok uluslu şirketlerde, sosyalliğin ve insan ilişkilerinin başarıdaki katsayısı kişisel çalışmalarınızdan, mesleki bilgilerinizden ve çabalarınızdan çok daha önemlidir. Bu gerçekten nasıl açıklanabilir? Günümüzde yüksek zekaya sahip olarak , iyi okullara giderek ve çok çalışarak mesleğinizde bir yere gelme şansımız olmayacak mı? Bence çok zor, bu konuda ben kendimden taviz vermem diyorsanız, o zaman kendi işinizi kurmanız veya bir adada tek başına yaşamayı istemeniz lazım!..

Bir gün Türkiye’nin önemli bir üniversitesinde “Satış Psikolojisi” eğitimi veriyordum. İletişimde mesajımızın sadece % 7’sinin söz – içerik, % 83’unun ses tonu ve beden dili olduğunu söylediğimde, bir öğrencinin elini kaldırararak söylediği söz hiç aklımdan çıkmaz. “ Biz bu kadar sene boşuna mı okuduk !” Bende kariyerimin başında aynı şokları yaşamıştım, çalıştığım şirketlerde kişiler arasındaki ilişkilere, politik güç dengelerinin iş hayatımda ne kadar önemli olabileceği bana öğretilmemişti. Ben olduğum gibi davranıyordum. Şirketlerde en çok çalışanlardan biriydim, şirketten ayrıldıktan sonra bile çok başarılı, çalışkan olduğum söyleniyordu. O zaman nerede hata yapmıştım? Bugün 42 yaşındayım, sektörde önemli bir şirketin genel müdürlüğünü yapıyorum. Bunun dışında “Satış Psikolojisi” ve “Duygusal Zeka” eğitimleri veriyorum. Yıllar geçtikçe daha olgunlaştım, duygusal zeka ve kişisel gelişim konusunda kendime çok yatırım yaptım. En önemli kararı yıllar önce vermiştim, ben hatalıydım ve iş hayatında başarılı olmak istiyorsam, ben değişmeliydim. Dünyada çevrenizdeki insanlar, olaylar ve dinamikler değişmeyecektir. Bugün başarılı olmak istiyorsanız, değişmesi gereken tek kişi kendinizsiniz ! Bunu başarmak elinizde, öncelikle kendinizi , duygularınızı tanıyacaksınız, daha sonra duygularınızı kontrol etmeyi ve ilişkilerinizde politik olmayı öğreneceksiniz. Takım içinde çalışma, insanların fikirlerini ön yargısız dinleme, farklı insanlarla sosyal ilişkilerinizi geliştirme konusunda çaba göstermelisiniz . “Empati” ve “Motivasyon” konusunda bilgi seviyenizi artırmalısınız, bu iki kelime ulaşmak istediğiniz her türlü hedefte size yol gösterecek ve hedefinize ulaşmanızı kolaylaştıracak, insanlarla ve kendinizle daha mutlu olmanızı sağlayacaktır.

Bugün benimle birlikte çalışan kişilerin de aynı hatayı yaptığını görüyorum. Bu kişiler diğer çalışma arkadaşlarından daha çok çalışıyorlar, çabalıyorlar, ama çevresindekilere kendilerini kapamış olmaları, eleştiriye kapalı olmaları, doğru iletişim kurmamaları nedeniyle başarısız oluyorlar ve diğer kişiler tarafından güvenilir bulunmuyorlar . İş ve sosyal hayatınızınızda başarılı olmak istiyorsanız bunun anahtarı ; duygusal zeka konusunda kendinizi geliştirmenizdir…

Bugün iyi bir üniversiteye ve iyi bir işe girmek için, IQ , entellektüel mükemmeliyet ve çok çalışmak yeterli olacaktır. Diğer yandan, bugün siz ne kadar akıllı olduğuzla değil, başkalarıyla ne kadar başarılı ilişki ve iletişim kurduğunuzla ölçülmektedir. Kariyerinizde yükselmek ve hayatınızda başarılı olmak için Duygusal zekanızı artırmanız başarının tek şartı. Duygusal zeka yüksek olması , diğer konularda da başarılı olmanıza ayrıca katkıda bulunduğu yapılan birçok akademik araştırmada kanıtlanmıştır. Duygusal zeka nedir? Ve nasıl geliştirebilirsiniz? konularına diğer yazılarımda devam edeceğim..

Sevgilerimle,[/viral-lock]
Taner Özdeş

By Cumhur Dursun

Cumhur; Ankara doğumlu. Ziraat Yük. Mühendisi. Basketbol ve hentbol, bir zamanlar olmazsa olmazları. Askerlik sonrası Lever ile başlayan iş hayatı, devamında önemli firmalarla oluşturulmuş bir tecrübe ve bilgi denizine dönüştürmüş O'nu. Reklam oyunculuğu yaptığı günlerde, tanıştığı birinden öğrenmiş resim yazmayı ve 2003'te katıldığı bir seminerde de renklerin dünyasına düşmüş. O zamandan beridir; bazen yoğun bazen aylak, desenlerinin dünyasında. Desenlerine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdilerde yazıyor, çiziyor, fikir üretiyor, websitesi tasarlıyor. Sitelerinden soulcan.com desenleri ile ilgili, f2r.net ise konusunda bilgili yazara ev sahipliği yapan bir blog. Sevmeyi, gülmeyi, seyahat etmeyi, okumayı, söylemeyi, dinlemeyi çok seviyor.

2 comments

Leave a comment